Anijszaad"borstvoeding,menopauze,luchtwegen"
Artikelnummer: | 1 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad (3) |
Anijszaad heeft een zoete, warme smaak en wordt in tal van gerechten gebruikt. Het zit ook boordenvol mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, mangaan, zink, kalium en koper.
Anijszaad voor de luchtwegen
Vrijwel alle manieren waarop anijs in de antieke tijd werden gebruikt, worden heden te dage nog steeds toegepast in de fytotherapie zoals duidelijk wordt wie het boek Groot Handboek der Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst leest. Anijszaad is een effectief middel tegen luchtwegproblemen zoals hoest, taaislijm en kinkhoest. Het wordt ook ingezet bij astma om een moeilijke ademhaling tegen te gaan.
Anijs voor vrouwenkwalen
Er zit fotoanethol en dianethol in anijszaad, twee fyto-oestrogenen die de functie van lichaamseigen oestrogenen innemen. Hierdoor maakt anijszaad een bevalling makkelijker. Er zijn nog meer en vaker toegepaste medicinale functies van anijszaad. Anijs werkt goed tegen menstruatiekrampen. Het uitblijven van menstruatie (amenorrhee) wordt ook tegen gegaan met anijszaad. Vrouwen na de menopauze kunnen anijszaad gebruiken om opvliegers tegen te gaan, nachtzweten te voorkomen en stemmingswisselingen te ondervangen. Het helpt ook tegen vaginale droogte en een verminderd libido.
Eettips anijs
Wanneer je anijszaad om medische redenen wilt gebruiken dan kun je denken aan thee. Anijsthee kun je in zakjes kopen maar ook zelf maken door anijszaad een paar minuten te koken. Dit hete anijswater kun je zo opdrinken of vermengen met zwarte thee. Water met anijsaftreksel kun je zelf maken door anijszaad te overgieten met heet water en het vervolgens af te laten koelen zodat je huiskamerwarme anijswater hebt. Anijs kun je ook vermalen in meelproducten. Maak zelf eens koekjes, cakes of brood met anijs. Anijszaad kun je heel gebruiken in bakproducten. ´s Morgens is het een lekkere zelf gemaakte mueslivariant om eens een anijsblokje erdoor te doen. Je kunt anijszaad in een vijzel fijnmalen en toevoegen aan muesli of havermout. Uiteraard is anijsmelk een klassieker maar is het niet helemaal zeker of melk wel zo gezond is. Voor wie melk wil drinken, lijkt biologische melk in ieder geval een gezondere optie dan 'gewone' melk.
Anijszaad en borstvoeding
In anijs zit anethol. Deze stof zorgt voor de herkenbare anijssmaak. Deze stof zit ook in venkel waardoor deze ook enigszins een anijssmaak heeft. Anethol is een fyto-oestrogeen oftewel een bio-identiek hormoon. Het wordt soms voorgeschreven bij moeders die de melkproductie willen stimuleren.
Je kan het verwerken in brood, groentegerechten, bouillons, bij stoofpeertjes, appelmoes,... Het wordt ook in de Indische keuken vaak gebruikt.
Thee van anijszaad drinken na je eten zorgt ook voor een betere spijsvertering. Maak het door een theelepel anijszaad te kneuzen en te overgieten met een kopje heet water. Laat het 10 minuutjes trekken.
Ingrediënten: 100% puur anijszaad